Výhody gumových autokoberců

Výhody gumových autokoberců: Ušetří čas i peníze

Určitě to znáte: venku prší, u silnice je bahno, případně potoky špinavé vody, a všechno, co si přejete, je dostat se do sucha a tepla svého vozu. Tam už ale čeká váš běžný textilní koberec. To abyste si nějak očistili boty a také se zkrátka smířili s tím, že čištěním koberců strávíte podstatnou část sobotního odpoledne. Existuje však ještě jedno řešení tohoto problému: gumové autokoberce. Špína ani vlhkost se v nich nedrží a jejich čištění je otázkou několika málo minut. Jaké další výhody skýtají, se vám nyní pokusíme přiblížit.

Gumové autokoberce se snadno čistí

Kohokoliv se zeptáte na rozdíly, jež vnímá při srovnání gumových a textilních materiálů, ten téměř s jistotou vyzdvihne zejména odolnost. Tou myslíme jak odolnost proti znečištění, tak odolnost proti vodě. I když mohou být pro mnohé textilní koberce vizuálně příjemnější a i skutečnost, že snadno vstřebávají nečistoty, může být vnímána jako výhoda, jejich čištění přináší jen bolest.

Při odstraňování nečistot z textilních koberečků se neobejdete bez kartáče, čisticího prostředku ani kroutivých pohybů rukou, jimiž kobereček vydrhnete. Veškerá špína i vlhkost se do koberce vsákne velmi snadno, ale dostat ji zase ven dá hodně práce. U gumových koberečků nic takového řešit nemusíte. Ať jsou zaneseny jakýmikoliv nečistotami, vše, co vám k jejich vyčištění stačí, je silnější proud vody, navlhčený hadr, případně jen ruce, jimiž kobereček vyklepete.

Gumové koberečky jako prevence zamlžených oken

Že koberce z textilu drží vodu, má ještě další negativní příznak – vlhkost se drží v samotném autě. Když se pak začne vlhkost uvolňovat, musí se, protože je auto zavřené, opět někde usazovat. To začnete pozorovat třeba na oknech, která se budou s textilními koberci mnohem rychleji mlžit, což může v zimních měsících způsobovat i vnitřní námrazu. Každodenní ranní čištění takových oken pak není nic příjemného.

Z gumových autokoberců voda naopak vysychá velmi rychle, a když jí je hodně, lze ji prostě vylít vedle silnice. Díky tomu se bude v autě držet mnohem méně vlhkosti, a vy si tak ušetříte vnitřní škrábání i odmlžování oken.

Zabezpečte elektroinstalaci gumovými autokoberečky

Pro uživatele auta to není až tak známý problém, pro automechaniky však úplně běžná věc – poškození elektroinstalace umístěné v oblasti pod místem pro řidiče. Zde se může nacházet nejen kabeláž, ale i nejrůznější elektronické systémy, například komfortní jednotka pro ovládání klimatizace, centrálního zamykání i oken. Dysfunkce takového systému může vyústit i ve snadné zcizení automobilu.

Není neobvyklé, že k selhání takového systému dochází v důsledku vniknutí vlhkosti do jeho útrob. Ta má navíc z míst pro nohy až příliš snadnou cestu – různými otvory, škvírami i skrz určité materiály. Pokud zvolíte místo textilních autokoberečků gumové, budete mít jistotu, že vlhkost z bot mimo ně nepronikne, a tudíž se nedostane ani k elektroinstalaci.