Připravte auto včas na zimu

S blížící se zimou přicházejí pro motoristy komplikace nejen v podobě špatně sjízdných silnic. Zima, sníh, teplotní výkyvy, břečka a solný posyp na silnici – to všechno je pro váš automobil zatěžkávací zkouškou. Pokud si nechcete způsobit nepříjemnosti, svůj vůz na zimu řádně připravte.

Příprava auta na zimu

  1. Bez zimních pneumatik to celou zimu nepůjde
  2. Sněhové řetězy – povinná výbava do hor
  3. Zima je zátěžovou zkouškou pro autobaterii
  4. Zimní výbava pro vaše pohodlí
  5. Provozní kapaliny a zima
  6. V zimě pozor na kuny

Bez zimních pneumatik to celou zimu nepůjde

Zimní pneumatiky jsou podle současné legislativy povinné v období od 1. listopadu do 31. března, ale pouze v případě, že se na vozovce nachází sníh, led nebo námraza, případně pokud se dá předpokládat výskyt těchto extrémních podmínek. V praxi to znamená, že tedy není bezpodmínečně nutné vyrážet na zimních gumách, pokud je venku sucho a slunečno. Takové počasí však lze očekávat pouze na počátku listopadu a nebo koncem března. Výjimkou jsou úseky označené dopravní značkou, ve kterých je povinnost zimního obutí nutná po celé zákonem stanovené období.

Používané zimní pneumatiky musí být kvalitní a s hloubkou minimálně 4 mm. Při nedodržení zákonem stanové povinnosti hrozí řidiči nejen pokuta, ale i nebezpečí nehody. Na kluzkém povrchu se sjeté gumy s malou hloubkou dezénu chovají nevyzpytatelně a vozidlo se stává neovladatelným.

 

Příprava auta na zimu – pneumatiky

 

Sněhové řetězy – povinná výbava do hor

I když nejsou sněhové řetězy ze zákona povinné, jejich přítomnost ve vozidle je nezbytná zejména v případě, cestujete-li v zimě do hor nebo do oblastí s vysokou pravděpodobností souvislé námrazy. Takovým místem jsou třeba vedlejší silnice na Vysočině nebo na Liberecku. V případě, že jste zapadli a nasazování řetězů není optimálním řešením situace, se můžete podívat i na vyprošťovací pásy.

Příprava auta na zimu – řetězy