Jak vybrat správné stěrače?

Jak ale vybrat správné stěrače, které budou sloužit co nejdéle? A jak se k nim potom chovat?

Rozhodující parametry při výběru stěračů

Při nákupu by vás měly zajímat hlavně tyto vlastnosti:

  • délka
  • provedení
  • kvalita

Pojďme si na následujících řádcích jednotlivé parametry rozebrat trochu blíže.

1. Délka stěračů

Nevhodná délka stěračů zásadním způsobem ovlivňuje jejich funkci. Příliš dlouhé stěrače se o sebe budou vzájemně blokovat, navíc mohou poškodit sloupky po obvodu skla. Příliš krátké zase neobsáhnou dostatečnou plochu a výhled může ztěžovat nesetřený pruh.

Potřebná délka stěračů se liší podle typu vozu. Údaj o vhodnosti na konkrétní auto uvádí výrobce, vodítkem vám také mohou být tabulky dostupné na internetu. Vašemu vozu by také mělo odpovídat správné uchycení. Pokud přece jen zakoupené stěrače nesedí, je možné k nim pořídit speciální adaptér.

U nás na Autodoplňky-obchod.cz máme stěrače rozdělené přímo podle značek, typů a ročníků aut. Jednoduše tak vyberete ten správný kousek na své auto.

2. Provedení stěračů

Klasické ramínkové stěrače sestávají z pryže uchycené na kovovou lištu. Opotřebovaná pryž se snadno mění, tento typ stěračů je také až o polovinu levnější. Nevýhodou je ale jejich nízká životnost – lišta má sklony ke korozi – a horší výkony při stírání.

Proto tento typ ve stále větší míře nahrazují ploché stěrače, ve kterých je pryž uchycená přímo do lišty ramen. Tyto stěrače, často označované jako tzv. „flat“, stírají rychleji a spolehlivěji, za chodu lépe přiléhají na sklo a garantovaná je také větší životnost. Navíc na autě lépe vypadají.

U většiny řidičů tak zvýšený komfort při užívání plochých stěračů rozhoduje v jejich prospěch i přes mírně vyšší pořizovací cenu.

3. Kvalita stěračů a jejich životnost

Šetřit na nákupu stěračů se podle nás příliš nevyplatí. Nekvalitní stěrače nedostatečně stírají, mají nízkou životnost a vysokou hlučnost. Podobně vám nedoporučujeme ani levné univerzální stěrače, které v konečném důsledku nemusejí dokonale odpovídat konstrukci žádného auta.

Značkové stěrače jsou naproti tomu z výroby kalibrovány tak, aby na vůz opravdu pasovaly. Dokážou spolehlivě setřít i větší nečistoty při jízdě extrémně zabláceným terénem. Jejich životnost se navíc může protáhnout i na několik sezon, s čímž u méně kvalitních variant raději moc nepočítejte.

Rozdíl v ceně přitom není nikterak závratný.

Obecně je doporučováno stěrače měnit alespoň jednou za rok, ideálně dokonce dvakrát – na začátku a na konci zimní sezony. Kvalitní kousky ale zpravidla vydrží samozřejmě více.

Jako známku toho, že byste měli stěrače vyměnit, berte nedostatečně stírané okno nebo zanechávání stop při stírání.